21.9.12

6 דברים שבגללם שווה לשדרג את האייפון לגרסה 6


 
אפל השיקה השבוע את האייפון החדש שלה שהחל להימכר הבוקר באירופה אחרי בכורה אוסטרלית בלילה, ויחד עם האייפון החדש אפל השיקה את גרסה 6 שלה למערכת ההפעלה.
בשנים הראשונות למערכת ההפעלה של IOS כל שדרוג היווה קפיצת דרך מאד משמעותית, אם זה היה הוספה של דברים קריטיים כמו תמיכה באפליקציות מה שלא כולם זוכרים שלא היה מההתחלה, אחרי כן שדרוגים כמו אפשור של העתק והדבק, תמיכה בשרתי דואר וצילום וידאו בחדות גבוהה. 
אחרי מספר שנים רוב המטרות הברורות כבר הושגו. מערכת ההפעלה הגיעה לבשלות. אם בהתחלה היה קל מאד למצוא אתגרים בגלל כל החסרונות, כיום רוב החסרונות מובנים בגלל המדיניות ופחות בגלל הזמן הנדרש לפיתוחן.
השדרוגים מאז גרסה 4 הם מינוריים באופן יחסי. הדבר הכי בולט בשדרוג הזה הוא דווקא אובדן תכונות. אפל החליטה לא לנסות לחדש את הרישיון שלה לשימוש במפות של גוגל וביוטיוב, אם בגלל הקטטות המשפטיות או סתם רצון של אפל להפחית בהדרגה את התלות שלה ביריבות עסקיות. במקביל אפל גם העבירה חלקים גדולים מהייצור של החומרה לאל ג'י ולשארפ והרחק מסמסונג היריבה המושבעת.  חוץ ממה שהלך לאיבוד מה בעצם נוסף לנו במערכת החדשה?
באתר של אפל תמצאו את הרשימה המלאה, אני מעדיף להתרכז כאן דווקא בתוספות שלדעתי לא מקבלות מספיק חשיפה או שאותי אישית מאד מענינות.

קפיצה גדולה בנושא הפרטיות









תחת תפריט ההגדרות יש קטגוריה חדשה שלמה שמוקדשת לפרטיות, אפל החליטה להיענות לקריאות החוזרות ונשנות מהמשתמשים שלה לשדרוג נושא הפרטיות, אם כדי לתת להם קצת יותר תחושה של שליטה בטלפון שלהם ואם כדי לשמור רק לעצמה את הגישה המלאה לכל הנתונים.
אין ברירה על אפל באייפון בדיוק כמו על גוגל באנדרואיד חייבים לסמוך אבל לא על כל מפתח זב חותם עם גימיק.
אני לפחות מאד מברך על הצעד הזה, אין סיבה שלכל משחק מטופש תהיה גישה לאנשי הקשר שלנו, לתמונות או ליומן שלנו.
כאשר אפליקציה תרצה גישה לאחד ממאגרי המידע האלו היא תצטרך לבקש רשות, וגם אם אישרנו כמו שניתן לראות בתמונה של contacts שבה אישרתי ליישום של tiny post  גישה. לאחר מכן התחרטתי והעברתי אותו ל- off, אז הכל הפיך למרות שאת ספר הכתובות לא ניתן למחוק בחזרה כמובן.
היוצאות דופן מהחבורה הן המיוחסות שקיבלו אינטגרציה מלאה למערכת ואלו הן פייסבוק וטוויטר. מהרגע שתזינו את השם משתמש וססמא בתפריט הזה לרשתות האלו, תוכלו מכל מקום לפרסם ישירות לרשתות החברתיות והן יוכלו לסנכרן את התמונות והפרטים של אנשי הקשר. לטוויטר לא הייתה לי בעיה לתת גישה חלקית. לפייסבוק אני מאד ממליץ לא לאפשר את הסנכרון הזה, 
פייסבוק הקימה לכל משתמש שלה גם כתובת אימייל בפייסבוק, המטרה הייתה לייצר ג'ימייל חדש וכאשר אתם מאפשרים לה לסנכרן את ספר הכתובות היא דוחפת את הכתובות אימייל שלה לכל אנשי הקשר שלכם שגם חברים שלכם בפייסבוק.
דבר מיותר מאחר ואף אחד לא קורא שם, במקרים מסוימים היא אפילו עלולה לשנות את האימייל שמשמש ברירת מחדל לכתובת שלה ואתם עלולים לשלוח מידע חשוב לכתובת שאף אחד לא קורא שם או רוצה לחשוף מידע פרטי כזה לרשת המציצנית הזו.
בסה"כ תכונה חדשה ומעולה שנותנת קצת יותר תחושה של ביטחון ופרטיות בימים שנראה שליצרניות הסלולר יש תחושה שאנחנו לא לקוחות שלהן אלא שבויים שלהן.

שירות VIP בתוכנת הדואר



כל מי שמשתמש בג'ימייל יודע שיש שם את התוויות ( labels ) כבר שנים ארוכות, שנה שעברה גם השיקה גוגל את priority inbox שמאפשר לך ללמד לאט לאט את ג'ימייל מי האנשים החשובים לך יותר ולשים אותם למעלה.
אז מה כל כך מעניין בפילטר פשוט שאפל הוסיפה לתוכנת הדואר שלה?
מה שחשוב זה שיש לפילטר הזה קטגוריה משלו תחת notification settings, מה שמאפשר לנו להגדיר זכויות נפרדות לסינון הזה להפריע לנו במסך.
במקום שכל ג'אנק מייל או מייל מרשימת תפוצה לא דחופה יקפיץ לנו הודעה למסך או למסך ההודעות או אפילו ישמיע צליל, ניתן לתת רק לקבוצה בודדת קטנה או גדולה הרשאות הצקה נפרדות, ולקבל את כל ההפרעות רק מהאנשים שאנו חפצים ביקרם. תכונה פשוטה אבל מאד שימושית, במיוחד כאשר אנחנו בחופש או בכל זמן שבו אנחנו חפצים לצמצם את האפשרות של חיי היומיום לנדנד לנו.

נא לא להפריע -  Do not disturb


 בהמשך למוטיב הפרטיות בפוסט הזה אפל הוסיפה תכונה נוספת להגן על הזמן הפרטי שלנו, ניתן להגדיר תחת notifications קטגוריה חדשה של do not disturb , ניתן להגדיר חלון זמן שבו הטלפון יצלצל רק מאנשים שכלולים ברשימה אחת ויחד עם זאת אם המתקשר יחייג פעמיים רצוף כמו שיכול לקרות במקרה חירום אז הטלפון בכל זאת יאפשר צלצול. אישית הייתי משנה את זה ל-5 פעמים ולא פעמיים אבל גם זה טוב.
בתפריט ההגדרות הראשי ניתן גם להפעיל את התכונה הזאת זמנית באופן ידני ללא קשר לחלון הזמן לפי צרכים שונים במהלך היום.
כמובן שהתכונה הזאת קיימת בהמון אפליקציות אנדרואיד כבר שנים, בגלקסי אס 3 יש אותה מזמן תחת blocking  mode   בהגדרות, באפל כמו באפל מאחר וליישומים את גישה למשתני המערכת אנחנו נדרשים להמתין עד שאפל תואיל בטובה להוסיף תכונה כזו בעצמה. ניתן לראות את זה גם כיתרון וגם כחיסרון כמובן.

מסך הודעות משודרג



אם הפעלתם את הסנכרון המערכתי של טוויטר ופייסבוק שתיארתי קודם אז מתווספת למסך ההודעות האפשרות לשלוח את הגיגיכם לרשתות החברתיות בלי צורך להיכנס ליישום הספציפי כל פעם. בתמונה אתם רואים את החלון של tap to tweet וכאשר מקישים עליו נפתח החלון השני שבו אתם בוחרים איזה מהחשבונות שלכם ישדר את הסטטוס המקורי שלכם על ידי לחיצה על שדה ה- from ובחירה האם תרצו להוסיף מיקום לפוסט.
תכונה קטנה אבל מהדברים הקטנים שאני מאד אוהב שאפל עושה כדי להפוך פעולה שעושים כמה פעמים ביום לפשוטה יותר, מעין סוג של widget  של אנדרואיד אבל מבלי  להריץ את הפרוסס של התוכנה ברקע סתם ולתת לו לקחת משאבים. מכיוון שלפייסבוק לא אפשרתי את הסנכרון אתם לא רואים את האופציה לפוסט מהיר לפייסבוק.

reply with message and set reminder



תחת הגדרות הטלפון ניתן לבחור שתי פעולות לבצע כאשר מתקבלת שיחה בטלפון שלכם חוץ מאשר לענות או להתעלם כמובן.
אופציה ראשונה היא להכין כמו שרואים בתמונה כמה סוגים של תגובות אוטומטיות  בסגנון "אני נוהג עכשיו אחזור יותר מאוחר" וכאשר אתם מקבלים את השיחה גם להשתיק אותה וגם לשלוח התייחסות למתקשר עם הבהרה מהירה כדי שלא ימשיך לחייג שוב ושוב.
אופציה שניה היא להחליט על set reminder ולקבוע שהטלפון יזכיר לכם במועד מאוחר יותר להחזיר צלצול.
התוכנה הזאת קיימת זמן רב בטלפונים של סמסונג אבל לא ניכנס לסאגת המי מעתיק ממי שוב.

עדכונים לאפליקציות



בעבר כאשר היית נכנס ליישום של ה- appstore ובוחר ב- update all היית נזרק למסך הבית בחזרה והיית צריך לשוטט במסכי הבית בחיפוש אחרי הפס הכחול כדי לדעת מתי מסתיים התהליך ואתה יכול לעזוב את הבית בבוקר כדי שלא תמשיך עדכונים דרך החיבור הסלולרי כאשר אתה יוצא. בגרסה החדשה של ה- appstore אתה נשאר במסך העדכונים אם תחפוץ, ואתה יכול או לעקוב אחרי התהליך או ללחוץ על open אם היישום שאתה מחכה לו בכליון עיניים כבר סיים את העדכון.

אזכורים של כבוד:



דברים שמאד אהבתי ולא יכלו להיכנס לטופ 6 הם עדכוני היישומים שאפל שחררה במקביל לעדכון של מערכת ההפעלה, מכיוון שאלו יישומים של אפל למרות שהם לא כלולים במערכת. לכן החלטתי שהם לא יכנסו לרשימה אבל מכיוון שהם מאד נוחים ניתן להם אזכור של כבוד.
  • היישום  הפנטסטי של iphoto  קיבל שדרוג מאסיבי ועכשיו כאשר אתם מחברים לאייפד את הכרטיס זיכרון של המצלמה דרך ה- camera connection kit  ( עוד פלסטיק שעולה לייצר 50 אגורות ואפל לוקחת עליו 120 שקל) ניתן לערוך תמונות עד 36 מגה פיקסל מה שמאפשר גם לצלמים של הניקון D8000 או הסוני Nex-7 לערוך את התמונות שלהם בגודל מלא במסך הרטינה המדהים של האייפד.
  • יישום ה- podcasts שהושק לפני כמה חודשים קיבל את האפשרות לסנכרן את רשימת ההשמעות דרך ה- icloud  ולא צריך לסמן דברים כנקראים גם אם הקשבת להם במחשב ולא באייפד.
  • יישום ה- garage band קיבל אפשרות לייצא את המוזיקה שלכם כרינגטון היישר לספריית הצלילים של הטלפון חוץ מעוד תוספות לתוכנה הנהדרת הזאת ( תודה לשחר וורונר על הטיפ הזה)
בסה"כ כל התוספות האלו מינוריות אבל כולן משפרות את חיי המשתמש מי יותר ומי פחות, השדרוגים של סוויטת האפליקציות מאד משמעותיים ורק מגדילים את הפער בין מה שמגיע עם האייפד היישר מהקופסה לבין ההיצע העלוב שמשתמשי הטאבלטים של אנדרואיד מקבלים מגוגל. עכשיו שגוגל רכשה את ניק סופטוור המעולה אולי נקבל יישומים כמו snapseed כיישומים מובנים בגרסה הבאה של אנדרואיד או כחלק מגוגל פלוס או google .photos

כמו תמיד אצל אפל ההחלטה לשדרג היא כמעט אוטומטית ולכן ב-24 שעות הראשונות כבר יותר מ-15% מהמשתמשים שלה כבר שדרגו, מצד שני הרבה משתמשים בהודו ומקומות אחרים מבכים את אובדן המפות המעולות של גוגל והיישומים של תחבורה ציבורית ותמונות בנינים שהיו חלק מהיישום המעולה של גוגל.
בפרובינציה הקטנה שלנו זה דווקא שדרוג שווה מכיוון שהמפות של אפל מאפשרות ניווט קולי בין יעדים בארץ.
אישית לא הייתי סומך על המפות של אפל כי ישנם דיווחים על שגיאות קצת בעייתיות במפות האלו.
אפל בדרך כלל משפרת ומתקנת מהר דברים כאלו אבל פרוייקטים שאפתניים וגדולים כמו מפות בכל העולם לא יהיה פשוט לתקן בדיוק כמו שלא היה פשוט עם הבעיות של סירי בשדרוג הקודם.


* הפוסט הזה מתייחס בעיקר לבעלים של אייפד 3 ואייפון 4S ומעלה, אם יש לכם מכשירים ישנים יותר ייתכן ולא תקבלו חלק מהתכונות המתוארות כאן.














3 תגובות:

  1. ברוך השב ... התגעגנו.

    האם אתה בדרך לשים את היד על איפון 5 ?

    שלי בדרך מארה"ב, אני מקווה שיעבוד כאן, יש את העינין של הדור והויפי שלא בדיוק מתאימים לארץ, אתה יודע על זה משהו ?

    ק.

    השבמחק
    תשובות
    1. הייתי מאד שמח לשים עליו יד אבל זה לא אפשרי כלכלית כרגע.

      קראתי שבגלל הרצון של אפל לתמוך ברשתות דור רביעי בכל העולם שיהיו מספר גרסאות ולא כולם יתמכו בארץ, אם הזמנת אייפון של AT&T אמור להיות בסדר אבל אני לא סגור סופית על העניין.

      מחק
    2. תודה,

      כן, שלי מגיע מ-AT&T ...

      יש גם את העינין של ה ויפי, כל הדגמים תומכים בתדר וי פי שלא חוקי בשלב זה בארץ ואומרים שזה סיפור מסובך כי זה תדר שתפוס וגם פעיל על ידי הצבא ... נראה מה יהיה עם זה.

      ק.

      מחק